HTML

Polgárőrök Bamakoba! Team blogja

A Budapest-Bamako autóverseny történetében először kimondottan polgárőr csapat indult a 2009-es futamon.

A Polgárőrök Bamakoba! Team - a Polgárőrség Szentendre csapata 81-es rajtszámmal, egy Mitsubishi L300 4wd 2.5TD autóval vett részt a futamon, az eddigi legnehezebb verseny kategóriában. A csapat blogját olvashatod itt.

Honlapunkat a www.bamako.polgarorseg.net linken éred el!

Polgárőrök Bamakoba! team képei

Friss topikok

2009.01.28. 09:17 Polgárőrök Bamakoba! Team

Friss Hírek - 2009.01.27

Sziasztok!


Polgárőrök Bamakoba jelentése a Ráktérítő-Bou Lanoar-Atar-Tidjikja szakaszrólRáktérítő előtti táborozásunk után kevés feladatos nap következett. A nap java része a Marokkó-Mauritánia határ átlépésével telt. Ez mintegy 5 órát vett igénybe. Közben a két ország közötti ENSZ fennhatóság alatt álló aknamezőn is át kellett kelnünk. Szerencsére mindenki épségben és viszonylag jó időben átjutott.

A marokkói feladatok még könnyedén megvoltak ezen a napon. Mauritániában megvolt első elakadásunk a homokban. Előkerültek a homoklapátok, a
homokvasak és már szabadultunk is a homok fogságából. A mauritániai feladatok megoldását nehezítette egy biztonsági őr féle, aki elállta az egyik bódé ajtaját, amiben a megoldás volt elrejtve. 5 euróba került a leküzdése... A szervezőknél természetesen panaszt tettünk.

Bou Lanoar közelében, egy a világűrből is látható méretű dűne mellett volt
első mauritániai táborunk. Katonák őrizték a tábort. Idomou, aki valamilyen titokzatos mauritániai személy, beszedte az "idegenforgalmi adót", fejenként 10 eurót. Ez fájt. Ő egyébként bármit elintéz, de minden pénzbe kerül nála. Nem kevésbe.

A Bou Lanoar-Atar szakaszt alternatív útvonalon kellett megtenni biztonsági okokból, így az eredeti 480 km-es szakasz Nouakchotton keresztül meghosszabbodva közel 900 km-esre sikeredett. Ezen a napon velünk utazott
Hans, a marathonrally.com fotósa, aki pár remek képet készített rólunk is,
melyek a marathonrally.com oldalon a többi versenyfotó között megtalálhatóak.
Az erre a napra eső 15 feladatból hármat töröltek, a maradékot 3 kivételével
megoldottuk. Egy feladatnál nagyon pontatlan koordinátát kaptunk, emiatt nem
találtuk. Mint később kiderült, közel 800 m eltérés volt. Egy feladaton navigációs hiba miatt túlszaladtunk, nem volt módunk visszamenni. Kora este elfolyt a hidraulikaolaj a kuplung munkahengerből, szerelőt és alkatrészt találtunk ugyan, de a művelet közel két órát elvett az időnkből. Az utolsó feladatot ki kellett hagynunk, mert 30 km-es kerülőt kellett volna éjjel tennünk offroad módban. Így is csak hajnali fél kettőre értünk be (a reggel 6 órai rajtot követően!) a célba, Atarba. A hivatalosan kijelölt kemping egy szeméttelep volt, így mi inkább más szállás után néztünk. Végre ágyban aludtunk, mind a két órán keresztül. Viszont volt melegvizes zuhany, amit alaposan ki is használtunk.

Az Atar-Tidjikja szakasz következett. Az eligazítás szerint ez egy szuper kemény, maratoni offroad szakasz. Bou Lanoarban azt mondták, ne is jöjjön Atarba, inkább kerüljön Kiffa felé, aki nem fogja vállalni ezt.

Köves, sziklás, süppedő homokos, szavannás úton kezdődött az etap, amit csak
20-30 versenyző vállalt be.

Bevállaltuk. Kicsit vesztünkre. A napi 10+1 bonus feladatból az első 4 helyszínére még el tudtunk jutni, de aztán dűne-tenger állta utunkat. Hiába segítettek a helyi erők egy helyen kiszabadulni, hiába engedtük le az eredetileg 2,8-as guminyomást 1-re, nem segített semmi. Autónk nem igazán homokfutó, meg is van terhelve rendesen. Mindent megpróbáltunk, de vissza kellett fordulnunk, és közel 850 km-es kerülővel, ismét Nouakchotton, a mauritán fővároson keresztül jutunk el várhatóan hajnalra Tidjikjába. Velünk van a 83-as Duna TV és a 39-es csapat is.
Ez van. De legalább az első négy feladat 20 pontját begyűjtjük, és ott leszünk a január 28-i Tidjikja-Kiffa etap rajtjánál is.

Egyébként a csapatok többsége nem vállalta a mai etapot. Igazából a kemény
terepjárós mag az, aki képes végigmenni, többnyire speciálisan felkészített
autókkal. Így nem igazán szenvedünk hátrányt, csak ma is keveset alszunk.
Akik nem vállalták a mai etapot, azokkal szemben pedig lesz plusz 20
pontunk...

Ez a Budapest-Bamako az eddigi legkeményebb versenyútvonalat jelölte ki.

Útközben, Nouakchottban, netkávézóból küldjük el az anyagot.

A dűnéken helyi nomádokkal is találkoztunk, csereberéltünk. A Duna TV és az
MCG Films csapata filmezett is, így elhúzódott a továbbindulás.

Ma küldött képeink között korábbi napokon készültek is vannak.

Jól vagyunk, semmi bajunk, egészséges bár fáradt állapotban leledzünk.

Nehéz írni az elmúlt napokról. Sok élmény, rengeteg benyomás, szokatlan látvány és környezet terheli agyunkat. Kora reggeltől éjszakáig autózunk, navigálunk, keresünk, taktikázunk, dűnét, dombot mászunk. Enni az autóban, útközben eszünk, akkor mosdunk amikor van elég víz... nem sétakocsikázás ez. Már keverjük az eddigi napokat. Vissza-vissza olvasunk az itinerben, visszanézzük a fotókat. A homok próbára teszi a fényképezőket, az egyik pillanatnyilag nem üzemel. Nincs túl sok képünk sajnos... egyszerűen nem érdemes folyamatosan fotózni, annyira egyforma tájakon, utakon haladunk órákon keresztül néha. Pár villanás, érdekesség, amit fotózunk a feladatokon kívül. De azért mostantól figyelünk majd erre is. Videóanyagunk szépen gyűlik. A fedélzeti kamera több órát rögzít naponta az útból, a tájból. A kézikamera is dolgozik.
Szép filmünk lesz az útról tavaszra.

Üdv!

Endre, Sanyi, Tamás


1 komment

Címkék: bamako2009


A bejegyzés trackback címe:

https://polgarorok-bamakoba.blog.hu/api/trackback/id/tr99907726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ezredes 2009.01.29. 21:20:46

Kedves Bamakósok!
A „Cigánygyerekek az égből” csapat közeli hozzátartozó vagyok. Sajnos a fiúkról 24-e, szombat óta nincs hírünk, mivel csak mobilt vittek magukkal, aminek Malihoz közeledve gondolom már nincs lefedettsége . Mivel az utóbbi napokban aggasztó híreket olvasunk hálás lennék, ha az e-mail címemre (eelektroadress@gmail.com) írnátok néhány sort, hol-mikor láttátok őket (a nemleges válasz is infó). Segítségeteket előre is köszönöm. További szerencsés utat kívánok!
Orsós Mária